Takk for i år!

Den tjuesjette Riddu Riđđu er over. Festivalleder Karoline Trollvik er svært fornøyd. 

2017 ble et historisk år, med besøk av Hennes Majestet Dronning Sonja. Dronningen kom med kongeskipet inn Kåfjord torsdag formiddag, og stod for den offisielle åpningen fra festivalens hovedscene.

Riddu Riđđu_2017_Dronningen_Photo_Ørjan_Bertelsen

Foto: Ørjan Bertelsen.

Dronningens tale, som anerkjente både Riddu Riđđu sin betydning som flaggskip for samisk kultur og internasjonale urfolkssamarbeid, befestet Riddu Riđđu sin posisjon og rørte mange.

SKOGMEDIA-20170713-4759

Hennes Majestet Dronningen holder åpningstale. Foto: Daniel Skog

Komponisten og jazzmusikeren Mette Henriettes bestillingsverk til festivalen ble et av årets kunstneriske høydepunkter, og var en del av det kulturelle programmet Hennes Majestet Dronningen fikk oppleve.

Riddu Riđđu_2017_Dronningen_Photo_Ørjan_Bertelsen

Mette Henriette. Foto: Ørjan Bertelsen

Bàldalàvvuene ble et sentrum for publikumsarrangement med mange nye programelementer. Et av årets nye konsepter var Klubb Lavvu, hvor både AKU-MATU fra Alaska og Dj Ailo tok over etter at hovedsceneprogrammet var ferdig. Publikum tok godt imot det nye tilbudet, og satte pris på en ny og mer intim arena på festivalområdet.

Riddu Riđđu_2017_Akumatu_Photo_Ørjan_Bertelsen

Klubb làvvu med Aku Matu. Foto: Ørjan Bertelsen

Baldalavvuene fungerte også som skeiv lavvulounge på dagtid, med pop up-debatter og workshops, som for alvor satte minoritetene i minoriteten på agendaen under festivalen.

Foto: Daniel Skog, skogmedia.no

Seminar i Skeiv làvvu. Foto: Daniel Skog, skogmedia.no

Gjestekunstnerene Inga-Wiktoria Påve og Anders Sunna fra Sápmi og Crystal Worl fra Alaska var invitert til å dekorere Baldalavvuenes front, og skapte to verk som manifesterte urfolksbildet.

 

 

Kunstnerne fra Alaska har satt et markant spor som årets nordlige folk på årets Riddu Riđđu. Øyeblikket som virkelig festet seg i hjertet til mange var når delegasjonens eldste, Mary Ann Warden, takket det samiske folket for å ha reddet de fra sult med å dele reindrift og rein med Alaska og tydeliggjorde det sterke båndet mellom de to urfolksgruppene.

Ánna-Katri Helander, årets unge kunstner, preget store deler av programmet med både egne programdeler, men også bidrag inn i andre artisterts konserter. Hun var blant annet å se på flere av konsertene på hovedscenen, hadde workshops med Nuoratdeltakerne (ungdomsprogrammet) og barnefestivalen, og var en av presentatører og deltakere i artist talk lørdag.

Riddu Riđđu_2017_aarets_unge_kunstner_Photo_Ørjan_Bertelsen

Ánne-Katri Helander (t.v.) under artistsnakk lørdag. Foto: Ørjan Bertelsen

To av Sápmis hotteste navn Elle Márja Eira og Ailu Valle bidro også til et av Ridduhistoriens store øyeblikk med premiere på låta ”Guovža lea lihkkan” /”Bjørnen har våknet”, produsert eksklusivt for Riddu, og som fikk Riddupublikummet til å koke i begeistring.

Riddu Riđđu_2017_Ailu_Valle_feat_Elle_Marja_Photo_Ørjan_Berte

Elle Màrja Eira og Ailu Valle. Foto: Daniel Skog.

Seminarene har vært svært godt besøkt, med tematikk som spente fra Standing Rock til helse i Arktis. Enkelte av seminarene var arrangert i samarbeid med Riddus samarbeidspartnere, UiT – Tromsøs Arktiske Universitet og avisa Nordlys.

– Det er viktig for Riddu Riđđu å ha slike samarbeid, sier festivalleder Karoline Trollvik.
– Det betyr at vi kan løfte aktuelle problemstillinger og gi økt synlighet rundt saker som angår urfolk her i Sàpmi og resten av verden.

Riddu Riđđu_2017_seminar_standing_rock_Photo_Ørjan_Bertelsen

Helt fullt under seminaret om Standing Rock og urfolkskamp. Foto: Ørjan Bertelsen

Besøkstallet for Riddu Riđđu 2017 landet på 6500, noe festivalledelsen er svært tilfredse med.

– Årets billettsalg gikk over budsjett, noe vi kan si oss veldig fornøyde med, i sær når regnet også valgte å besøke oss de to første festivaldagene, i tillegg til tre store avbookninger tett opp mot festivalen, sier en fornøyd festivalleder.

Riddu Riđđu_2017_Dagny_Photo_Ørjan_Bertelsen

Publikum koser under Dagny-konserten. Foto: Ørjan Bertelsen.

– Publikum og våre besøkende har gitt gode tilbakemeldinger på årets festival, og stemninga har vært like fin som det vi ønsker at gjestene skal få oppleve.

Foto: Daniel Skog, skogmedia.no

Ailu Valle. Foto: Ørjan Bertelsen.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s