– Man kan være ČSV og samtidig være hip hop

 

For 21 år gamle Ánna-Katri Helander er utnevnelsen til Årets unge kunstner en mulighet til å utvikle seg som danser og sette dansen på kartet i kultur-Sápmi.

årets_unge_kunstner_Riddu Riđđu_2017_Foto_Ørjan_Bertelsen_213

Ánna-Katri Helander med Elle Márjá Eira og Ailu Valle. Foto: Ørjan Bertelsen

 

– Det er veldig gøy å være årets unge kunstner. Dans er en kunstform som kanskje ses på litt som en idrett av mange, så jeg er veldig takknemmelig for den anerkjennelsen og motivasjonen den gir meg.

Riddu Riđđu_2017_aarets_unge_kunstner_Photo_Ørjan_Bertelsen

Ánna-Katri Helander. Foto: Ørjan Bertelsen

Det var på Tråante at hun ble oppfordret til å søke.

– Det var noen der som sa at jeg skulle søke og samtidig så jeg videoen som Inga Wiktoria Påve la ut på Facebook-siden for å promotere årets unge kunstner. Så bestemte jeg meg for at det skulle jeg gjøre.

Ánna-Katri sendte inn søknad før fristen, men rakk ikke å tenke så mye mer på det før Karoline Trollvik ringte henne for å fortelle at hun var utvalgt.

– Jeg tror det var motivasjonen min som nådde frem, sier Ánna-Katri. – At jeg vet hva jeg vil i framtida også: å få dans inn på kartet i kultur-Sápmi. Så er jeg veldig glad i hip hop også, og tar med meg urban street til Olmmáivággi.

Riddu Riđđu_2017_aarets_unge_kunstner_Photo_Ørjan_Bertelsen

Ánna-Katri Helander mottar prisen fra Karoline Trollvik. Foto: Ørjan Bertelsen

Å etablere seg som danser kan være tøft, men Ánna-Katri ønsker å utvikle seg, lære av andre urfolksungdom og hvordan de uttrykker seg gjennom både tradisjonell kultur og det nye. Hun er allerede godt i gang på Riddu, gjennom workshops for Nuorat og opptreden på scenen live sammen med Ailu Valle og Elle Márjá Eira fredag kveld.

– Jeg har med en gang fått mye mer nettverk etter at jeg ble Årets unge kunstner. Det er mange som kanskje ikke har visst om meg, men nå har jeg allerede fått mange nye samarbeid.

Ánna-Katri er født og oppvokst i Kautokeino, men bor for tiden i Oslo. Hun har tidligere bodd på New Zealand hvor hun opplevde en stor kontrast til mellom hvordan de forholder seg til egen og vestlig kultur, sammenlignet med samene.

– Som urfolk midt i Europa, i den vestlige verden, er vi kanskje mer påvirket. De har bevart mye av deres tankegang og naturreligion, og de unge der har så mye respekt for the elders. Det har vi ikke her, den essensen er borte. Der var det alltid de eldre som var fremst under seremoniene og alt slikt.

rsz_anna-katri_helander_foto_deella_justpics_photography_

Foto: Deella_justpics_photography

Ánna-Katri liker kontrastene mellom det tradisjonelle og det nye, og gi rom for å utvikle kulturen uten å være redd for å miste den.

– Jeg mikser for eksempel en tradisjonell ullklede-kofte med mine Nikes, capsen og en hoddie. Da verdsetter jeg det som er tradisjonell kunnskap som har klart seg gjennom fornorskingspolitikken, samtidig som jeg gir plass til den tida vi er i. Vi må la kulturen vår puste og ikke fastsette den og begrense den, for den må få leve.

Hun er overbevist om at det går an å være kul samtidig som man er både litt koftekonservativ kan hedre og se verdien i de eldre og forferdrene våre.

– Man kan være ČSV og samtidig være hip hop.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s