Hilsen fra festivalsjefen: takk for i år!

Det er en sliten, men lykkelig festivalsjef som avslutter festivalen søndag ettermiddag. Karoline Trollvik kan feire at Riddus 25-årsjubileum er blitt en publikumssuksess med hele 7139 besøkende og en rekke vellykkede arrangement, men hun er tydelig på at det ikke er en bragd hun vil ta æren for alene.

© Daniel Skog/Riddu Riddu

© Daniel Skog/Riddu Riddu

– Vi har klart det vi håpte sammen, publikum er fornøyd, og er det akkurat det vi alle ville. Underveis får vi ikke alltid så god tid til å snakke sammen, så det har vært godt å snakke med de ulike lederne i staben og vite at de er fornøyde.

Hun har akkurat snakket med en sliten, men fornøyd økonomiansvarlig, og forteller også at lederne på barnefestivalen og Nourat har gitt gode tilbakemeldinger. De er allerede i gang med å planlegge neste år, og det er en motivasjon som deles av hele staben.

Også samtalene med artistene er viktige for Karoline, for å høre  hvordan de er blitt inspirert av møtene med andre artister.

– Det er et eller annet som knytter urfolk sammen, med lignende historie og bakteppe. Samtidsurfolkskunst snakker ofte om de samme tingene, og har ofte like måter å tenke og jobbe på.

Under festivalen samles minoriteter som ofte er i mindretall i majoritetssamfunnet, mens Riddu er et sted der det plutselig er normen. Karoline trekker frem en samtale hun hadde med et av medlemmene i dansekompaniet Dancing Earth, som spilte en forestilling i samarbeid med to samiske scenekunstnere under festivalen. De sa de aldri hadde opplevd et publikum som forstod så godt hva de ønsket å formidle med kunsten.

13701173_10153825173393517_5558705110750588493_o

Dancing Earth. Foto Eirin Roseneng

– Samtidig handler det ikke bare om urfolk, understreker Karoline. – Riddu har jobbet for å skape forståelse mellom ulike kulturer og folk med ulik bakgrunn siden starten. Gjennom programmet og det som skjer på festivalen, får publikum mulighet til å forstå.

For 25 år siden, da Riddu ble startet, var målet å skape toleranse og forståelse for det sjøsamiske. Festivalen arbeidet for å gjøre det til noe positivt, og skapte en trygghet og bevissthet som går videre til neste generasjon.

– Vi feirer urfolkskultur, ikke med arroganse eller som at det er bedre enn annet, men for å skape en trygghet. At vi er komfortabel med hvem vi er og dermed kan akseptere at også andre kan være annerledes.

Derfor er det også viktig med en forståelse for hva man formidler. Det handler om stor kunst og kunsteriske opplevelser, men også om å oppleve det sammen med andre.

– Vi skaper noe i lag, og derfor blir det en veldig spesiell atmosfære for alle – gjester, publikum, artister, frivillige, og staben. Det er så mye mer enn bare en musikkfestival.

Riddu Riddu 16 aarets nordlige folk Foto Ørjan Bertelsen

Årets nordlige folk. Foto Ørjan Bertelsen

En av de viktigste delene av festivalen er Årets nordlige folk, hvor urfolksgrupper får  presentere seg og sin kultur som gjester med ulike arrangement under festivalen. Initiativet er støttet av Utenriksdepartementet, som også har anerkjent Riddus arbeid på området som en viktig nettverksbygger internasjonalt. Karoline er svært fornøyd med at Årets nordlige folk-dagen og at hele oppholdet deres gikk så godt.

– De fikk presentert seg på den måten de ønsket, snakket med mennesker, og synliggjort både kulturen og de utfordringene de har som urfolk i Taiwan. Vi tok ordentlig farvel med alle i går kveld, og det har betydd mye at de kom hit.

27729206953_2d0c4b0c7b_k

Årets nordlige folk. Foto Ørjan Bertelsen

I tillegg til Årets nordlige folk, er også Riddu Siida og ulike seminarer viktige deler av festivalen, både med samisk og internasjonalt perspektiv.Disse delene av festivalen har vokst frem naturlig, ettersom man har hatt så mange urfolk fra hele verden. Vennskapsbånd har blitt knyttet og styrket over tid og samarbeid har oppstått.

– Vi skaper Riddu her hvert år, og har mange kunstnere med tøffe stemmer, men de ønsker også arenaer der de er, og vi vil gjerne støtte dem til å oppnå dette, og bidra med kompetanse og annet der vi kan.

Helt til sist trekker Karoline fram en nyskapning av året: Riddu Sessions, et treårig talentprogram som er støttet av Talent Norge, Sametinget og Kulturnæringsstiftelsen, Sparebank 1 Nord-Norge. I år fikk Katarina Barruk, Elina Mikalsen og Marja Mortensson – alle tidligere Årets unge kunstner på Riddu – jobbe frem ny sang og joik i to sessions før festivalen. Programmet vil fortsette med nye talenter de neste to årene, og festivalsjefen gleder seg til å se hvilke talenter og nyskapninger som vil komme ut av det.

28026884860_d40a5e04c9_k

Riddu Sessions. © Daniel Skog/Riddu Riđđu

I sum gir dette, og alt det andre Riddu er, inspirasjon og motivasjon blant alle i staben til å stå på videre, spesielt nå som det roer seg etter en travel festivalhelg.

– Det er en god motivasjon nå som vi skal i gang med å rigge ned området. Så skal vi også evaluere hva vi kan gjøre bedre til neste år. Vi gleder oss allerede til å ønske velkommen igjen.

27717269393_87c16fb34a_k

Violet Road. © Daniel Skog/Riddu Riđđu

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s