Northern Soul på hjemmebane

Northern Soul av Herman Rundberg og Simone Grøtte ble vist på Riddu Riđđu under åpningsdagen 14. juli. Den var opprinnelig et bestillingsverk til Varangerfestivalen, og ble invitert hit til Riddu Riđđu i anledning 25-årsjubileet. Jeg treffer Herman Rundberg på Riddusletta, og etter alt å dømme synes artisten det var godt å komme hjem.

Herman Rundberg

Herman Rundberg. © Daniel Skog/Riddu Riđđu

– Northern Soul handler om hjemplassen, om det å lengte etter, og det å komme hjem. Både jeg og Simone har bodd mange år i Oslo, og kjent mye på det. Så det handler om Kåfjord, om tanker man gjør seg, om den mektige naturen og om folkene som er her. Det er ting man savner, og opplever. Kåfjord er en liten plass hvor alle kjenner alle, noe som er positivt ladet for meg.

Han forteller at de fikk helt frie tøyler av Varangerfestivalen, og kunne utforme verket som de ville. De fikk med alle artistene de ønsket seg, og brukte det som utgangspunkt for å utforme verket, som ikke har vært oppført i full versjon annet enn på Varangerfestivalen.

– Vi ble veldig glad da Riddu tok kontakt og vi fikk muligheten til å spille det her. Det betyr enormt mye. Både det å se kjentfolk, og at Riddu betyr så mye for oss.

Riddu Riddu 16 Norhern Soul Foto Ørjan Bertelsen

Northern Soul Foto Ørjan Bertelsen

Riddu er en veldig viktig del av den samiske identiteten for Herman, og vært med å forme den han er i dag. Det var på Riddu han først torde å ta på seg kofte, og Riddu har alltid vært en plass han kan være stolt over å være same.

– Festivalen har vært kontroversiell i bydga, men for meg har det alltid bare vært enormt positivt, en festival jeg har villet dele med alle.

Det er her han fikk stå på stor scene første gang, og Riddu har vært en arena for kunsterisk utvikling og utfoldelse.

– Det å oppleve så mye musikk fra hele verden, og samisk musikk, har gitt mange inntrykk som har inspirert meg, både til å tørre å bruke ulike sounds, og til å bruke språket.

Han mener Riddu virkelig har funnet formen sin nå, som en internasjonal urfolksfestival, som dyrker det å samle folk fra hele verden. Festivalen blir mer og mer proff og gjennomarbeidet, med erfarne folk i alle ledd.

Riddu Riddu 16 Norhern Soul Foto Ørjan Bertelsen

Northern Soul Foto Ørjan Bertelsen

Samtidig understreker han at Riddu må være sulten på nye ting, være frampå, og booke det man har troen på og som har potensiale, ikke bare det som er populært nå.

I Kåfjord har man vært i forkant å dyrke den sjøsamiske identiteten, noe han mener er positivt for hele det samiske miljøet. Men hva da med andre urfolk, internasjonalt, hvor det kan være vanskeligere – eller direkte farlig – å ha en tydelig identitet som urfolk?

– Å komme hit og se positiviteten og respekten, det tror jeg betyr mye, avslutter Herman. – Det er en stor opplevelse,  for oss alle.

Herman Rundberg

Herman Rundberg. © Daniel Skog/Riddu Riđđu

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s